Heeft u ook regelmatig last van zwarte kleine vliegjes genaamd rouwvliegjes? Wanneer u graag omringt bent met veel planten is er meer risico dat deze vervelende vliegjes zich in uw huis bevinden. Ze kunnen er zelfs voor zorgen dat uw planten op een gegeven moment afsterven. Dit komt doordat de larfjes zich voeden met de wortels van uw planten. Waarschijnlijk heeft u al vele pogingen gedaan om er vanaf te komen maar heeft het tot nu toe niet zoveel baat gehad. Aaltjes tegen rouwvliegjes kunnen dan het proberen waard zijn. Waarom? Dat leest u in deze blog!

Hoe helpen aaltjes tegen rouwvliegjes?

Aaltjes kunnen helpen om van rouwvliegjes af te komen. De larfjes van de aaltjes zullen de rouwvliegjes gaan parasiteren. Hierdoor zal er niet meer een nieuwe generatie rouwvliegjes ontstaan. Het gebruik van aaltjes is niet schadelijk voor de omgeving en er zijn ook geen problemen ondervonden met resistentie. Zodra u de aaltjes heeft ontvangen lost u ze op in water en kunt u ze aangieten op de potgrond. Vervolgens is de werkzaamheid zo rond de 4 weken en worden alle larfjes gedood. Wanneer u de aaltjes eenmaal hebt is het aan te raden om meteen alle kamerplanten te behandelen. Op die manier weet u zeker dat een andere plant niet het doelwit gaat zijn van een nieuwe generatie rouwvliegjes.

Op verschillende manieren rouwvliegjes behandelen

Het is mogelijk om rouwvliegjes op verschillende manieren te behandelen, zowel preventief als curatief. Bij de preventieve manier voorkomt u dat de mug zich verder gaat ontwikkelen. Zo kunt u aaltjes inzetten als u stekjes hebt gemaakt of jonge zaailingen aan het opkweken bent. Door ze dan aan de potgrond toe te voegen heeft u minder kans dat de rouwvliegjes weer komen opzetten. Natuurlijk kunt u de aaltjes ook inzetten wanneer de rouwvliegjes er al zijn. Het zal dan zo rond de 2 à 3 weken duren voordat de rouwvliegjes helemaal zijn verdwenen.

Tips bij gebruik van aaltjes

Om de behandeling goed te laten slagen zijn hier een aantal tips. Het is aan te raden om de grond nat te maken voordat u de aaltjes er op giet. De aaltjes gedijen namelijk beter in een vochtige omgeving. Anders kunnen ze zich niet goed ontwikkelen en zullen de rouwvliegjes niet kunnen bestrijden.