Heb je geen wagen en solliciteer je voor een nieuwe job, dan is de kans groot dat jij een bedrijfswagen verwacht. Of je werknemer je effectief een extralegaal voordeel in de vorm van een wagen schenkt, valt nog af te wachten. Maar voor je effectief informeert of een bedrijfswagen tot de opties behoort, is het interessant om de voor- en nadelen af te wegen en zo beslissen of je zo’n wagen echt nodig hebt. In dit artikel bespreken we enkele voor- en nadelen van zo’n bedrijfswagen.
Voordelen
Moet je sowieso een nieuwe auto kopen, dan is een bedrijfswagen in elk geval de allerbest optie. Zelf een nieuwe auto aankopen kost niet alleen veel geld, je moet ook de belastingen, de verzekering en het onderhoud in acht nemen. Deze kosten vallen weg bij een bedrijfswagen, want de werkgever neemt dit op zich. Het principe achter een bedrijfswagen is eigenlijk simpel: hoe meer kilometers je ermee rijdt, hoe voordeliger het is. Heb je dus een job waarbij je veel onderweg bent, dan kan je een bedrijfswagen goed gebruiken. De meeste werkgevers kiezen ervoor om aan een bedrijfswagen ook een tankkaart te koppelen, wat het hele bedrijfswagenverhaal nóg voordeliger maakt. Dankzij deze tankkaart hoe je je in het tankstation geen zorgen te maken over de schommelde brandstofprijzen, want jij hoeft die kosten niet meer op jou te nemen. Zo’n tankkaart is trouwens niet alleen handig voor werknemers met een bedrijfswagen, ook een tankkaart voor zelfstandigen kent heel wat voordelen. Nog een extra voordeel bij een bedrijfswagen: meestal wordt er met leasecontracten gewerkt, wat betekent dat je na vier of vijf jaar een nieuwe auto mag kiezen.
Nadelen
Een bedrijfswagen is leuk en handig, maar sommige werkgevers leggen wel restricties op. Het is dus heel belangrijk dat je bij je baas goed informeert wanneer je de auto precies mag gebruiken. Enkel tijdens de werkuren of ook in je vrije tijd? En mag je ermee naar het buitenland rijden? Nog een belangrijk aspect: wie mag met deze wagen rijden? Enkel jij of ook je partner? Gebruik je een wagen enkel voor woon-werkverkeer en moet je slecht sporadisch de baan op voor je job, dan is het misschien beter om een salariswagen te vervangen door een kilometervergoeding. Wist je trouwens dat de waarde van een bedrijfswagen niet meetelt voor de berekening van je vakantiegeld en je pensioen? Zie zo’n bedrijfsauto dus zeker niet als loonsverhoging, maar eerder als iets aanvullend. Een extralegaal voordeel, dus.