16.7 C
Brussel
dinsdag, mei 21, 2024

De leukste blogs en het laatste nieuws uit België en omstreken!

Hoe jezelf indekken bij overmatige burenhinder?

Burenhinder is een veelvoorkomend fenomeen. Als we naar België kijken, is dit land een drukbevolkt gebied waar veel mensen op een kleine oppervlakte samenwonen. Sommige ervaren hun buren als onmisbaar, maar sommige buren kunnen ook enorm voor problemen zorgen. Sinds september 2021 is er aanpassing in het Burgerlijk Wetboek rond de schade door overmatige burenhinder. Wil jij graag meer weten over de gevolgen van deze hervorming en hoe jij je het beste kan indekken? Wij geven je hierover graag wat meer informatie.

Wat is de aanpassing in het Burgerlijk Wetboek?

Wat meteen opvalt aan de aanpassing in het Burgerlijk Wetboek is dat we in de toekomst niet één maar twee verschillende artikelen rond burenhinder gaan hebben. Het eerste artikel (Artikel 3.101) is inhoudelijk niet nieuw en komt vooral neer op het volgende:

  • De hinder die veroorzaakt wordt mag niet bovenmatig zijn
  • Tussen de buren dient het evenwicht behouden te blijven

Mocht dit evenwicht dus worden geschonden, zullen hier consequenties aan vast hangen. Het evenwicht moet hersteld worden aan passende maatregelen. Een voorbeeld van een maatregel is vergoeding in geld wat dan de bovenmatige hinder compenseert. Dit moet ervoor zorgen dat het evenwicht zich herstelt.

Het tweede artikel (Artikel 3.102) is inhoudelijk wel nieuw. Kortom geeft dit artikel preventief meer karakter aan het begrip burenhinder.

Een voorbeeld van burenhinder:

Een concreet voorbeeld van burenhinder is bijvoorbeeld je buur die zijn haag niet snoeit. Hierdoor kan de haag enorm hoog worden waardoor deze voor je raam groeit en voor het zonlicht staat. Daarnaast zorgt deze haag ook voor veel takken en bladeren bij jou op de auto of op de grond. Een ander voorbeeld van burenhinder is door graafwerken en afbraakwerken bij je buren. Heb je door dit soort werken bij je buren last van kleine barsten in één van je muren? Dan bevind jij je ook in een situatie met burenhinder.

Schakel een advocaat in bij burenhinder:

Stel je bevindt je in een van bovenstaande situaties, dan kan je kiezen voor bijstand van een advocaat bij burenhinder. Burenhinder is namelijk erg technisch van aard. We raden je dus ook aan om te kiezen voor de bijstand van een gespecialiseerd advocaat. Peterfreund & Associates hebben al meer dan tien jaar ervaring met soortgelijke vorderingen. Daarnaast is de persoon aan het hoofd van het advocatenkantoor gespecialiseerd in een tal materies. Met name dossiers zoals burgerlijke, strafrechtelijke en handelsrechtelijke aard. Ben je dus opzoek naar een goede advocaat voor burenhinder en eigendomsrecht in het algemeen? Neem dan zeker contact op met Peterfreund & Associates en sta sterk in je schoenen!

Spare time?

Vaak gelezen