17.4 C
Brussel
zaterdag, juni 3, 2023

De leukste blogs en het laatste nieuws uit België en omstreken!

Hoe moet je behang verwijderen?

Vraag je je af hoe je behang verwijdert zonder dat je huis beschimmeld gaat ruiken? Je moet behang verwijderen met water of stoom. Hiermee kun je de meeste types behang verwijderen, aangezien de lijm op waterbasis is. Maar door het vocht dat vrijkomt bij het verwijderen, is de kans op schimmel natuurlijk wel aanwezig. Veilig behang verwijderen zonder dat je huis beschimmeld gaat ruiken? Lees snel verder.

Algemeen

Niet ieder behang is hetzelfde. Voor de gangbare methodes om behang te verwijderen is het belangrijk dat het behang vocht doorlatend wordt. Om waterresistent behang eraf te halen, kun je het behang opruwen met schuurpapier zodat de waterresistente laag toch water kan doorlaten. Probeer dit uit op een klein stukje om te zien of het werkt. Daarnaast kun je behang verwijderen met een oplosmiddel voor de lijm. Beide methodes gaan hierdoor sneller en beter. Je kan dit ook proberen om te zien of het werkt. Als het werkt op een klein stukje, ga dan door met de rest.

Behang verwijderen met stoom

Een steamer kan worden gebruikt om het behang te verwijderen. Je kan met een steamer over het behang gaan. Begin bovenaan, dan zal het behang vanzelf loskomen. Zet de ramen open zodat stoom zich niet in je kamer ophoopt. Stoom is vocht, dus dat trekt overal in. In een slecht geventileerde ruimte langdurig met stoom bezig zijn, kan zeker leiden tot schimmel in plafond of muur. Lucht dus altijd terwijl je bezig bent. 

Met water en een borstel

Doe eerst wat milde zeep op een zachte borstel en dompel deze in een emmer warm water. Dompel de borstel in het warme water en plaats deze op het te verwijderen behang. Laat het water het meeste werk doen; gebruik een borstel om voorzichtig te schrobben. Je kan hiermee ook eventuele lijmresten die op de muur blijven verwijderen. Als de muur schoon is, dompel je een schone spons in de emmer met warm water en schrob je de zeepresten weg.

Om schimmel in vloer en muur te voorkomen is het belangrijk dat je de vloer goed beschermd voor water wat van de muur loopt. Verwijder eventueel de plint of plak de plint goed af zodat er geen water tussen de muur en plint loopt.

Draag handschoenen

Je kan het beste handschoenen van latex of nitril gebruiken bij deze werkzaamheden. Zo zijn je handen beschermd tegen lijmresten en blijven ze schoon. Je kan verder een bril dragen en eventueel beschermende kleding zoals een overall.

Schimmel verwijderen

Wanneer je toch schimmel in je muur hebt, dan bestaan er producten die goed zijn in schimmel verwijderen. Er is eigenlijk geen andere goede oplossing, aangezien de schimmel, ook al droog je de muur, toch zal blijven.

Spare time?

Vaak gelezen