Lasertherapie is een populaire behandelingsoptie geworden voor diverse medische en esthetische problemen. Het is een niet-invasieve procedure waarbij gericht, gepulseerd licht wordt gebruikt om specifieke delen van het lichaam te behandelen. Lasertherapie kan worden gebruikt om een grote verscheidenheid aan aandoeningen te behandelen. In dit artikel bespreken we hoe lasertherapie werkt en wat je kan laten behandelen.
Hoe werkt een laserbehandeling?
Laserbehandeling werkt door specifieke delen van het lichaam te behandelen met een bundel sterk geconcentreerd licht. Dit licht wordt geabsorbeerd door het te behandelen gebied en omgezet in warmte-energie, die de gewenste reactie teweegbrengt. Afhankelijk van het type en de intensiteit van de gebruikte laser kan dit van alles zijn, van huidverjonging tot ontharing of zelfs het verwijderen van tatoeages.
Wie voert de laserbehandeling uit?
Laserbehandelingen worden uitgevoerd door een paramedisch specialist. Een professional beoordeelt de te behandelen aandoening en beslist welk type laser het meest geschikt is voor die specifieke situatie.
Wat kan ik laten behandelen met lasertherapie?
Lasertherapie kan worden gebruikt om een breed scala aan aandoeningen en gebieden te behandelen op het lichaam.
Ontharen
Laserontharing is een populaire cosmetische procedure die wordt gebruikt om ongewenst lichaams- en gezichtshaar permanent te verminderen. Het gebruikt een intense lichtpuls om de haarzakjes te vernietigen, waardoor ze niet meer teruggroeien.
Acne
Laserbehandeling kan worden gebruikt om het uiterlijk van acne en acnelittekens te verminderen. De laser werkt door de bacteriën die acne veroorzaken aan te pakken, ontstekingen te verminderen en genezing te bevorderen.
Tatoeages
Lasertattoo verwijdering is een relatief nieuwe procedure die laserenergie gebruikt om het pigment in tatoeages af te breken. Dit proces vervaagt de tatoeage geleidelijk over tijd tot het niet meer zichtbaar is.
Huidverjonging
Huidverjonging met laser kan worden gebruikt om rimpels, fijne lijntjes, leeftijd vlekken en andere tekenen van veroudering. De laser werkt door de huid te verhitten, waardoor deze samentrekt en de collageenproductie stimuleert voor een jeugdiger uiterlijk.
Pigmentvlekken
Pigmentvlekken verwijderen is met een laserbehandeling ook effectief. De laser werkt door de gepigmenteerde cellen in de huid aan te pakken en af te breken, waardoor zonnevlekken of melasma minder zichtbaar worden.
Littekens
Laserbehandeling kan ook worden gebruikt om littekens van operaties, acne, brandwonden en andere huidverwondingen minder zichtbaar te maken. Het werkt door zich te richten op collageen en weefsel in het litteken en stimuleert het om nieuwe en gezonde cellen aan te maken.
Couperose
Couperose, of spataders, is een veel voorkomende huidaandoening die veroorzaakt wordt door verwijde vaatjes vlak onder het huidoppervlak. Laserbehandeling kan worden gebruikt om het aanzien van deze vaatjes te verminderen en de huid een meer gelijkmatige teint te geven.
Kalknagels
Laserbehandeling kan ook gebruikt worden om kalknagels te behandelen die veroorzaakt worden door een schimmelinfectie. De laser breekt de schimmel af, wat resulteert in gezondere en sterkere nagels.
Fibromen en ouderdomswratjes
Fibromen, ook wel ouderdomswratjes genoemd, zijn goedaardige huidcyste die vaak moeilijk te verwijderen zijn. Met lasertherapie kan de cyste worden gekrompen of vernietigd, met als resultaat een gladdere en helderdere huid.
Lasertherapie is een veilige en effectieve behandeloptie voor veel medische aandoeningen en esthetische problemen. Het is belangrijk eerst jouw huisarts te raadplegen voordat je besluit om welke vorm van lasertherapie dan ook te ondergaan, om er zeker van te zijn dat het de meest geschikte behandeling is voor jouw individuele situatie. Met de juiste laser en specialist kun je een breed scala aan aandoeningen veilig en effectief laten behandelen.