3.9 C
Brussel
vrijdag, januari 27, 2023

De leukste blogs en het laatste nieuws uit België en omstreken!

Tips om je woning milieuvriendelijker te maken

Op alle mogelijke vlakken wordt iedereen aangemaand om zijn of haar steentje bij te dragen aan het milieu. Dit kan door meer het openbaar vervoer of de fiets te nemen in plaats van de auto. Of kiezen voor de trein om op reis te gaan in plaats van het vliegtuig. Ook aan je woning kan je een aantal zaken aanpassen en zo je steentje bijdragen aan het milieu.

Sla regenwater op met behulp van een regenwaterafvoer

Een eerste stap die je kan zetten, is het installeren van een regenwaterafvoer. Hiervoor moet een buis in je dakgoot geplaatst worden dat ervoor zorgt dat het water in de regenwaterput terecht komt. Dit water wordt dan opnieuw gebruikt om je toilet door te spoelen, om een wasmachine te laten draaien of de tuin en plantjes water te geven. Belangrijk bij de installatie van een regenwaterput is dat dit water nergens in contact mag komen met het gewone drinkwater. Zodra je regenwaterput volledig leeg is, schakelt het systeem automatisch over op drinkwater. Door het plaatsen van een dergelijke put, verbruik je al snel tot de helft minder drinkwater. Wanneer iedereen een regenwaterput zou plaatsen, moet er dus veel minder drinkwater worden gebruikt waardoor we allemaal wat helpen om sterke droogte te voorkomen.

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat de regenwaterput vol is wanneer het verschillende dagen achter elkaar hard regent. Je hoeft in dit geval geen schrik te hebben dat het zal overlopen. Het water wordt dan gewoon doorgevoerd naar de riool in de straat.

Verlies geen warmte door goede isolatie

Een tweede element dat belangrijk is voor het milieu is zo weinig mogelijk giftige stoffen uitstoten. Het laten draaien van je verwarming in je woning is er zo een van. Hoe slechter je woning en je dak geïsoleerd is, hoe meer warmte je verliest en hoe harder je dus moet stoken om je woning te verwarmen. Een goede isolatie is dus onmisbaar. Hou er wel rekening mee dat je ook moet denken aan ventilatie wanneer je bijvoorbeeld een woning volledig zelf bouwt. Goede isolatie met beperkte ventilatie kan voor vochtproblemen en schimmel zorgen. 

Wil je enkel je dak isoleren? Dan kan je kiezen uit verschillende soorten isolatiemateriaal. Minerale wollen zoals glaswol en rotswol zijn erg populair omdat ze ook heel eenvoudig zelf te plaatsen zijn. Bij glaswol worden er ook geen chemische stoffen gebruikt bij de productie waardoor je dus kiest voor een milieuvriendelijke optie. Kies je liever voor isolatieplaten, dan zijn pur en pir isolatieplaten een mogelijkheid. Deze zijn heel eenvoudig in gebruik, maar pir isolatieplaten krijgen meestal een voorkeur omdat ze veiliger zijn dan pur isolatie. Hou er rekening mee dat deze isolatieplaten wel tijdens het productieproces schadelijke stoffen uitstoten waardoor ze niet als milieuvriendelijk worden beschouwd. 

Spare time?

Vaak gelezen