9.2 C
Brussel
woensdag, april 17, 2024

De leukste blogs en het laatste nieuws uit België en omstreken!

Zo overleven paarden de zomerhitte

Op zo’n snikhete dag kan het er soms erg zielig uitzien, dieren die in de zon in de wei staan. Je vraagt je dan al snel af of dat wel verantwoord is. Dierenbescherming krijgt in de hete zomerdagen (net als in de vriesdagen ’s winters) dan ook extra veel oproepen binnen van bezorgde burgers. Vaak zijn die bezorgdheden terecht: jammer genoeg wordt er niet door iedereen genoeg zorg gedragen van zijn dieren. Toch kunnen de meeste van onze viervoetige vrienden ook in de zomer best tegen een stootje, zeker als hun eigenaars hen een handje helpen. Zo komen bijvoorbeeld paarden vlot de warme zomer door. 

Warm? Extra jasje aan! 

Een extra jas als het warm is? Dat lijkt wel heel tegenstrijdig. Toch is dit het beste wat je kan doen voor je paard. Zo’n afkoelend deken zorgt dat het paard beschermd is tegen verbranden, dat het zweet makkelijk weg kan en dat de vliegen geen kans krijgen – die durven al eens steken en daar houden paarden absoluut niet van. Zie je in de wei dus een paard met zo’n ‘dekentje’? Dan mag je dus gerust zijn: het houdt het paard eerder koel dan dat het extra warm heeft. 

Geef vliegen geen kans

Meer dan van de warmte, hebben paarden in de zomer dus last van vliegen. Zeker rond hun ogen en oren is dat een probleem. Daarom zijn er voor de warme dagen speciale versies van paardenmateriaal dat extra werkt tegen de vliegen. Zo ken je wel de typische oogkleppen die zorgen dat het paard geconcentreerd blijft, die komen voor ’s zomers ook met netjes voor over de ogen. Daarnaast heb je ook oornetjes. Bij het rijden kunnen die een groot verschil maken, zowel qua concentratie als qua last van vliegen. Met het oornetje soundless krijgt omgevingslawaai bijvoorbeeld helemaal geen kans. Daarnaast bestaan er ook oornetjes die de vliegen op afstand houden.

Zomermode

In de zomer zijn paarden dus al geholpen met heel wat praktische accessoires. Maar het oog wil ook wat! De zomer is het uitgelezen moment om uit te pakken met nieuw materiaal. Het paard komt wat vaker buiten, er zijn meer wedstrijden… Ga bijvoorbeeld voor een nieuw halster en bijhorend halstertouw. Nylon halsters zijn net dat tikkeltje meer zomerproof omdat ze tegen water en droogte kunnen. En waar zwart een klassieker is en ’s winters best een gepast kleur is, wil je in de zomer wel iets frisser. Een mooi wit of ecru touw geeft je paard net dat beetje extra uitstraling.

Kijk dus maar eens goed als je een paard in de zon ziet staan deze zomer. Heeft het een jasje aan, of vliegenbescherming aan zijn oren en ogen? Dan mag je zeker zijn dat het een erg toegewijd baasje heeft! 

Spare time?

Vaak gelezen