4.7 C
Brussel
maandag, februari 26, 2024

De leukste blogs en het laatste nieuws uit België en omstreken!

Kom meer te weten over power supplies

De kans is groot dat termen als ac dc power supply of dc dc converter jou niet meteen iets zeggen. Deze producten worden namelijk vooral gebruikt in industriële en technische sectoren waarbij spanning moet omgezet worden naar een ander soort spanning. In dit leren we je de basis van power supplies om je kennis te verbreden.

Gelijkspanning en wisselspanning

Wanneer je meer wil weten over ac dc power supply, bijvoorbeeld, moet je eerst weten wat gelijkspanning en wisselspanning is. Met de term spanning wordt verwezen naar het potentiaalverschil tussen twee punten binnen eenzelfde elektrisch circuit. Een elektrisch circuit wordt gekenmerkt door pluspolen en minpolen. 

Wanneer er wordt gesproken over gelijkstroom of gelijkspanning, wordt ook wel de afkorting DC gebruikt, wat staat voor direct current. In dit geval verloopt de stroom enkel van de pluspool naar de minpool en niet omgekeerd. De meeste huishoudelijke toestellen werken op gelijkstroom. 

Bij wisselstroom of wisselspanning, wordt de afkorting AC – of alternating current – gebruikt. Hierbij verloopt de stroom zowel van de pluspool naar de minpool als omgekeerd. Onze stopcontacten werken bijvoorbeeld op wisselspanning. Doordat onze huishoudelijke toestellen op gelijkspanning werken, moet er dus een omschakeling gebeuren van gelijkspanning naar wisselspanning. Dit wordt in de meeste gevallen gedaan door de batterij of adapter van het toestel in kwestie. De spanning die hierbij wordt geproduceerd wordt uitgedrukt in Volt. 

Wat is een ac dc power supply of een dc dc converter?

Een ac dc power supply wordt gebruikt wanneer je beschikt over wisselspanning, maar eigenlijk een gelijkspanning nodig hebt. Afhankelijk van het vermogen dat je nodig hebt, kan je verschillende soorten apparaten aankopen. Een dc dc converter wordt gebruikt wanneer de gelijkspanning moet omgezet worden naar hogere of lagere gelijkspanning die het toestel vraagt. Deze toestellen worden voornamelijk gebruikt in elektronica zoals drones of robotica. Dergelijke omvormers worden ook regelmatig door mensen gebruikt zonder dat ze het zelf weten. Denk maar aan het opladen van een gsm tijdens het rijden. 

Aangezien de werking van gelijkspanning veel eenvoudiger is dan die van wisselspanning, zou het logisch zijn dat alle apparaten op gelijkspanning werken en wisselspanning wegvalt. Dit is technisch gezien niet mogelijk omdat het onmogelijk is om zoveel gelijkspanning op hetzelfde moment te transporteren. Om dit te compenseren en om overbelasting te vermijden, is er de wisselspanning die door onze stopcontacten worden geleverd. 

De stroom die wordt geproduceerd, zorgt ervoor dat er ook vermogen wordt gecreëerd. Belangrijk bij elektrische apparaten is dat de kabels die van de producten in het stopcontact worden gestoken dik genoeg zijn. Wanneer deze dunner zijn dan voorgeschreven, kunnen de kabels warm worden en na verloop van tijd zelfs doorbranden. Hierdoor kan er brand ontstaan. Wanneer je dus bij het gebruik van toestellen merkt dat je kabel warm wordt, trek je deze best zo snel mogelijk uit het stopcontact.

Spare time?

Vaak gelezen