11.8 C
Brussel
zaterdag, juli 13, 2024

De leukste blogs en het laatste nieuws uit België en omstreken!

Een stukje geschiedenis over kerstkaarten

Kerstkaarten, vroeger werden ze door heel veel mensen tijdens kerst verstuurd om elkaar de beste wensen te geven. Dat is vandaag de dag wel wat anders. Anders in de zin dat mensen steeds minder kerstkaarten versturen. Reden daarvoor is dat men het meer digitaal doet. Een klein kerstwensboodschapje is al snel via social media gedaan. Maar vooral veel ouderen versturen nog steeds kerstkaarten. Wat is hier de geschiedenis achter? Je leest het in dit artikel.

Hoe het begon met wenskaarten

Elkaar attenties geven gebeurden al in de Oudheid. De Germanen en Romeinen gaven elkaar maretakjes en groene takjes rond oud en nieuw. Die attenties waren toen al gebruikelijk, maar de eerste leuke kerstkaarten dateren pas uit het jaar 1611. Die waren geschreven door een arts afkomstig uit het Heilige Roomse Rijk die speciaal voor kerst een kaart naar de Engelse vorst James I verstuurde.

Wanneer werden kerstkaarten versturen commercieel?

Pas in 1843 werden kerstkaarten commercieel ingezet door Henry Cole in Engeland. Hij liet ze drukken, alhoewel er vóór deze periode volk was die kerstkaarten met de hand maakten. Cole vond het onbegonnen werk om voor al zijn relaties persoonlijke kaarten te maken. Daarom gaf hij een drukkerij de opdracht om 1000 kerstkaarten te drukken. Deze kerstkaarten waren afgebeeld met mooie kerstafbeeldingen en een leuke kerstwens. Door de Industriële revolutie en vooral door de uitvinding van de stoommachine konden kerstkaarten supersnel gedrukt worden. Door de stoomtrein konden de kaarten door heel het land worden verspreid.

De doorbraak van kerstkaarten in Nederland

De grote doorbraak van het versturen van kaarten vond in 1871 plaats in Nederland. In 1871 introduceerde de PTT een briefkaart. Binnen een paar jaar gingen bedrijven er mee aan de slag en zetten andere afbeeldingen op de kaart, waardoor de "ansichtkaart" ontstond. Vanaf 1890 werden de kaarten een rage, zo ook rond kerst en oud en nieuw. De eerst echte drukker in Nederland die kerstkaarten verkocht was Boekhandel Koster in Amsterdam. Op deze kerstkaarten vond je een leuke wens in rijmvorm. In Amerika begon in 1875 de Duitse drukker Louis Prang met productie van kerstkaarten op grote schaal. Een aantal jaren later drukte zijn drukkerij zo'n vijf miljoen kerstkaarten.

Het intreden van het digitale tijdperk

Het kerstkaarten aanbod is vandaag de dag volledig veranderd. Je hebt nu de keuze om digitaal je kerstkaarten te laten maken en je kan je eigen kerstkaart met foto produceren. Zelf kerstkaarten maken is nog nooit zo makkelijk en leuk geweest.

Spare time?

Vaak gelezen