De grond in je tuin verbeteren wat is daarvoor nodig? Al tijdje liep ik rond met het idee mijn tuin eens flink op te knappen. Maar iedere keer als ik iets planten in mijn tuin dan bleef het helaas niet lang staan. Ik kreeg het advies om de grond in mijn tuin te verbeteren. Verschillende bouwmarkten verkopen tuingrond maar om nou achter mijn laptop meteen intoets "tuingrond bestellen" wil ik eerst goed uitzoeken wat ik nodig heb.

 

Wat is goede grond?

Natuurlijk begrijpt denk ik iedereen dat mooie en gezonde planten op goede grond groeien dat stukje hoef je niemand uit te leggen. Maar wat is dan goede grond? Afgelopen weken heb mij goed laten informeren waardoor ik duidelijker beeld heb gekregen van wat goede grond nou inhoudt. De volgende vergelijking werd mij gedaan en die vond ik zo duidelijk dat ik hem ook hier in mijn blog ga delen. Goede grond kan je vergelijken met volle en halfvolle melk. Halfvolle melk is water en heeft minder stoffen in zich zitten dan volle melk zo moet je zien dat volle melk goede grond is bomvol goede stoffen en is ook steviger omdat het minder waterig. In goede grond kan een plant ziht verankeren, voeden, vocht opnemen, zuurstof uitwisselen, ziektes overwinnen, bloeien en zich voorplanten. Dat is nogal een flinke lijst dus begrijp je dat de grond echt aan veel eisen moet voldoen?

 

Organisme

Grond is geen levenloos iets, dit denken mensen vaak maar het is een enorme levendige bedoeling in goede grond. Moet je nagaan dat een handje vol vruchtbare grond meer dan een miljoen bacteriën, schimmels, algen, actinomyceten en protozoa (ja zo kan die wel weer niemand weet waar je het over hebt!) bevat. Hoe gaaf is dat “ it’s alive!”. Al deze organisme zijn van levensbelang voor gezonde vruchtbare grond waar op jou planten heerlijk kunnen groeien. Ook is de grondstructuur iets wat je niet buitenspel moet zetten, je moet kijken of je grond kruimelig is ook wel kruimelstructuur genoemd, verbaasd dat je? De grond moet bestaan uit kleine kluitjes, het zit een beetje tussen klein en zand in om een goed beeld te schetsen. Je kunt de structuur van de grond verbeteren op verschillende manieren. Door bijvoorbeeld organische stoffen toe te voegen denk hierbij aan compost. In mijn vorige blog schrijf ik over hoe het beste compost kan maken en wat je daar voor nodig hebt. Maar vergeet vooral de regenwormen niet deze zijn ontzettend goed voor jou grond maar ook zijn ze handig als je grond gezonder wilt maken. Hierover volgende week meer.