houtklover

Wat is een scène uit een film of serie, waarin wordt benadrukt hoe een échte stoere vent eruitziet? Wat het meeste naar voren komt, is een grote man, het liefst met een baard, die in een flanellen geruit shirt hout aan het hakken is in de tuin. Waarom spreekt dit aan tot de verbeelding? Waarom is dit in films en series vaak herkenbaar als ‘ de stoere man’ ? Mogelijk door het idee dat een man hout hakt om het vuur warm te houden binnen in huis, om zijn familie warm te houden, een man who can provide for his family.
Dit is natuurlijk een beetje een ouderwetse denkwijze, want ook vrouwen kunnen prima hout hakken.
Dus wordt het ook als een sexy activiteit gezien, omdat het getuigt van kracht, precisie, en een gezin van warmte voorzien. Een aantrekkelijk beeld. Denk jij nu dat je dit ook wel eens wilt uitproberen? Of heb jij zelf een open haard of houtkachel die je zelf aan moet steken? Dan heb je allereerst wel een houtklover nodig. Deze vergemakkelijkt het kloven van hout voor je, zo kun je hout zelf kloven, of je kunt het laten kloven.

In een vakantiehuis heb je vaak geen centrale verwarming, althans, niet in de ‘oudere’ vakantiehuisjes. Denk aan een huisje in Frankrijk in de weilanden, die je zelf nogal moest opknappen. Of een huisje in een pittoresk dorpje in Italië, heel schattig natuurlijk, maar ouderwets en dus gemaakt van dikke cementen muren zonder centrale verwarming. Vaak zie je dan een kachel in een algemene ruimte zoals een keuken of woonkamer (vaak is dit beiden in één) waarbij de kachel zo hoog gestookt wordt dat het hele huis lekker warm wordt. Een heel fijn, ouderwets familiegevoel. En wat is er nou fijner dan een brandend haardvuur, wat romantisch is, maar ook kostenbesparend, fijn om naar te kijken, en een echte sfeerstarter. Waar een haardvuur eerst een praktische noodzaak was, werd het erna een luxe. Toch schaffen veel mensen alsnog een haardvuur aan, of een vuurkorf in de tuin.

Een knapperend haardvuur wordt ook vaak gebruikt als een heerlijk (geluids)middel om bij in slaap te vallen. Als jij nu denkt; dit wil ik ook (het romantische aspect of gewoon praktisch een warm huis) kijk dan eerst even op de Landbouwwinkel om een houtklover aan te schaffen. Vergeet niet daarna een mooi geruit overhemd te kopen, een paar stevige handschoenen en natuurlijk: de bijl.
Camera ready? Action!