Je eerste werkdag van je nieuwe baan komt er bijna aan en ineens vraag je je af wat je eigenlijk aan zal doen. Je bent er wel op gesprek geweest, maar je hebt eigenlijk niet goed opgelet wat ze aan hadden. Laten we stap voor stap doornemen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van je werkoutfit.

Collega’s

Je hebt je eigen stijl, maar je stemt je outfits die je naar je werk draagt natuurlijk ook af op wat je collega’s dragen. Je wil niet helemaal uit de toon vallen. Elk bedrijf heeft zijn eigen cultuur, dus kan het erg verschillen in wat wel en niet kan qua kleding. Bij het ene bedrijf is het absoluut uitgesloten een spijkerbroek te dragen, maar bij het andere bedrijf is dat helemaal geen probleem. Ook kan het per afdeling verschillen wat er wordt gedragen. Dit hangt vaak samen met of je wel of geen contact met cliënten hebt. Als je voor je werk nooit afspraken hebt met externen, ben je vaak ook wat vrijer in je kledingkeuze. Dus ga bij jezelf na bij wat voor bedrijf je werkt, wat je functie vraagt en kijk naar wat je collega’s dragen. Meestal weet je wel wat een veilige keuze is, dus bij twijfel niet inhalen en gewoon voor de voor de hand liggende keuze gaan. Als je ergens al wat langer werkt, kan je een betere inschatting maken wat wel en niet kan. Daarom is het handig om een paar basiskledingstukken in je kast te hebben hangen waar je altijd op terug kan vallen. Een paar nette dames broeken, blouses, overhemden, colberts en uiteraard nette schoenen in donkere kleuren. Niet heel opvallend, maar het is altijd goed.

De goede maat

Belangrijk is natuurlijk of jij je goed voelt in je outfit. Een essentieel onderdeel daarvan is of de kleding je goed past. Dus niet zozeer qua kleur of stijl, maar of de kleding in de juiste maat is. Dit klinkt nogal zonneklaar, maar hoe vaak zien we niet om ons heen zichtbare lijnen van ondergoed of vetrolletjes door te strakke kleding, rokjes die bij het zitten te hoog opkruipen of zelfs een bouwvakkersdécolleté. Check dus voordat je naar je werk gaat goed in de spiegel of je kleding goed zit en of het er nog steeds netjes uitziet als je bukt en gaat zitten. Überhaupt is het belangrijk dat je outfit te bloot is. Geen diepe V-halzen dus en over het algemeen zijn mouwloze T-shirts ook uit den boze. Per bedrijf kan het nogal verschillen of blote benen in de zomer zijn toegestaan. Het is netter er een (vleeskleurige) panty onder te dragen, maar als je collega’s de moeite niet doen hoef jij dat ook niet. Ga voor je eerste werkdag dus voor een veilige keuze: een outfit die netjes is, goed zit en waar jij je goed in voelt.