11.8 C
Brussel
zaterdag, juli 13, 2024

De leukste blogs en het laatste nieuws uit België en omstreken!

Welke software gebruikt jouw onderneming?

Een grote onderneming heeft vaak diverse afdelingen die elk hun eigen softwareprogramma’s gebruiken. Er zijn echter veel gegevens die gedeeld worden over de afdelingen heen en dan zijn verschillende programma’s niet efficiënt. Om gegevens organisatiebreed te delen zonder dat het veel moeite kost, kan je investeren in één centraal systeem. Heb je al eens gehoord van een ERP-systeem?

ERP, wat is dat?

ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Dat klinkt misschien Chinees, maar op zich is het heel simpel. Dit is als het ware één centraal systeem dat de bedrijfsprocessen van jouw onderneming bekijkt en verzamelt zodat elke werknemer er gemakkelijk mee kan werken. De data die door werknemers in verschillende afdelingen gebruikt worden, zitten samen in dergelijke ERP-systemen. Alle gegevens bevinden zich nu dus op één plek, wat de manier van werken in een bedrijf – hoe klein of hoe groot ook – vergemakkelijkt. Dit systeem werkt automatisch dus wanneer gegevens een aanpassing vereisen, gebeurt dat ook automatisch en kan elke afdeling makkelijk aan die nieuwe data.

Leer werken met ERP-systemen

Een nieuw systeem integreren op de werkvloer is meestal een grote aanpassing. Alle werknemers moeten met dit systeem leren werken en dat kan wel wat tijd in beslag nemen. Gelukkig voorzien de aanbieders van zulke systemen vaak ook trainingen op maat. Per afdeling wordt er intensief getraind en gebruik gemaakt van het nieuwe systeem, afhankelijk van de noden en behoeften van de afdeling in kwestie. Specifieke vragen kunnen dan ook makkelijk en snel beantwoord worden door de lesgever. Dit is een extra kost bovenop het nieuwe systeem, maar zo zorg je er wel voor dat je werknemers sneller weg zijn met dit systeem en ze dus ook efficiënter zullen werken. Niet alleen op lange, maar ook op korte termijn zal je deze investering al snel zien renderen.

ERP voor multinationals?

ERP-systemen zijn enkel nuttig voor bedrijven met meerdere afdelingen, zoals multinationals, zou je denken. Niks is minder waar. Ook een ERP-systeem voor groothandel is ontzettend nuttig. Zeker voor deze partij is een ERP-systeem handig om te allen tijde een goed overzicht te behouden. In één oogopslag zie je hoe uitgebreid de voorraad nog is, welke aankopen je in het verleden hebt gedaan en kan je extra bestellingen doen op basis van die gegevens. Doordat dit systeem automatisch werkt, zie je ook altijd de laatste stand van zaken. Realtime gegevens die steeds up-to-date zijn, daarop kan je vertrouwen bij zo’n systeem. Bovendien koppelt dit ERP-systeem de bestelling op de webshop rechtstreeks aan de voorraad. Zo ben je zeker dat je geen enkele klant zal teleurstellen!

Spare time?

Vaak gelezen